D-Vitum forte 1000 j.m. 120 kapsułek

  • Dodaj recenzję:
  • A9561
  • Producent: OLEOFARM SP. Z O.O.
  • Dostępność: Oczekujemy na dostawę Oczekujemy na dostawę
  • szt.
  • 22,90 zł
  • Niedostępny
Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu, a także bierze udział w procesie podziału komórek. Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej, pod wpływem promieniowania słonecznego UV. W okresie letnim synteza ta jest jednak ograniczona ze względu na stosowanie kosmetyków z filtrami UV i zalecane osobom starszym oraz kobietom w ciąży unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce. W okresie jesienno-zimowym synteza witaminy D w skórze jest ograniczona z powodu zmniejszonego nasłonecznienia. U osób po 65 roku życia obserwuje się ponadto wyraźne zmniejszenie syntezy skórnej witaminy D.
 
Zastosowanie: dla dorosłych do postępowania dietetycznego w niedoborach witaminy D.
 
Zalecane spożycie: zalecana dzienna dawka to 1 kapsułka po posiłku.
 
Składniki: 
- stary skład: olej MCT (trójglicerydy o średniej długości łańcucha), żelatyna wieprzowa (składnik otoczki), cholekalcyferol (witamina D3), polisorbat 20 (emulgator).
 
- nowy skład: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy, żelatyna (składnik otoczki), cholekalcyferol (witamina D3), emulagtor: monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20).
 
100g produktu zawiera (stary skład): 
- wartość energetyczna 3368kJ/817kcal,
- tłuszcz 83,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 83,6g, węglowodany 0g, cukry 0g, błonnik 0g, białko 16g, sól 0g, witamina D3 4191mcg (83820%)*.
 
100g produktu zawiera (nowy skład):
- wartość energetyczna 3360kJ/815kcal,
- tłuszcz 83,1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,7g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,8g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 61,6g, węglowodany 0g, w tym cukry 0g, białko 16,8g, sól 0g, witamina D3 4159mcg (83180%)*
 
*RWS- Referencyjna Wartość Spożycia