prOVag Żel 30 g

  • Dodaj recenzję:
  • A9817
  • Producent: INSTYTUT BIOTECHNOLOGII SUROWIC I SZCZEPIONEK BIOMED S.A.
  • Dostępność: Oczekujemy na dostawę Oczekujemy na dostawę
  • szt.
  • 19,99 zł
  • Niedostępny

Wyrób medyczny Provag żel został stworzony w celu zapobiegania oraz leczenia zakażeń okolic intymnych, a także neutralizowania ich skutków. W jego składzie znalazły się substancje wytwarzane w naturalny sposób przez bakterie kwasu mlekowego, do których należą: kwas mlekowy, aktywne kwasy organiczne oraz bakteriocyny. Preparat pomaga w utrzymaniu fizjologicznego, kwaśnego pH, zapewniając ochronę okolic intymnych przed rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Zawarte w nim związki działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Provag żel nie zawiera w swoim składzie sztucznych środków konserwujących, barwników oraz substancji alergizujących. Może być stosowany przez kobiety i dzieci od trzeciego roku życia oraz przez wszystkie osoby podatne na podrażnienia i reakcje alergiczne.

Wskazania:
wspomaganie leczenia zakażeń grzybiczych i bakteryjnych okolic intymnych; łagodzenie objawów towarzyszących infekcjom intymnym wywołanym przez bakterie i grzyby. Provag żel może być stosowany również profilaktycznie w stanach zwiększonego ryzyka rozwoju stanów zapalnych w okolicach narządów płciowych, zwłaszcza po i w trakcie antybiotykoterapii (doustnej, dopochwowej), po depilacji okolic intymnych, w sytuacjach utrudnionej higieny (np. podczas podróży), w okresie klimakterium, po połogu, w cukrzycy oraz przy częstym korzystaniu z basenu.

Sposób użycia:
Niewielką ilość preparatu nałożyć na starannie umyte i osuszone okolice krocza oraz zewnętrznych narządów płciowych.
Nakładać od przodu w kierunku odbytu.
Zwykle wystarczy jedna aplikacja żelu raz dziennie, najlepiej na noc.
W razie potrzeby i w przypadku silnych objawów takich jak świąd, pieczenie oraz dyskomfort w obrębie narządów płciowych, Provag żel może być bezpiecznie stosowany 2-3 razy dziennie.

Skład:
metabolity bakterii kwasu mlekowego rodzaju Lactobacillus (głównie kwas mlekowy i inne kwasy organiczne), woda oraz substancje pomocnicze: gliceryna, glikol propylenowy, glikol kaprylowy, alkohol fenyloetylowy, hydroksypropylometyloceluloza, kompozycja zapachowa.